неделя, 5 май 2013 г.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ и ЗАЕК ПО ВЕЛИКДЕНСКИ

Честито Воскресение Христово!
Нека вярата в доброто завинаги остане в душите и сърцата ви! 
Нека светлина огрява всичките ви начинания! 
Нека Господ бъде с вас и закриля любимите ви хора!



На днешния най-християнски празник съм ви подготвила една по-различна публикация и рецепта. Знам, че е прието на Великден да се приготвя агнешко месо, но тази година аз не спазих това правило и приготвих домашно заешко месо. Сестра ми от няколко години отглеждат зайци, но никога досега не бях готвила, тъй като винаги съм разчитала  на нейното перфектно приготвяне. Тази година, обаче тя ми донесе едно крехко заешко месце и аз реших, че Великден е идеален повод да го сготвя този път аз.
По нейн съвет заложих на комбинация от пресен лук, джоджен,  гъби и моркови, заляти с бяло вино.  Всичко задушено и готвено в голям глинен гювеч, което от своя страна направи месото изключително крехко и сочно. За гарнитура имаше сварен бял ориз с аромат на масло и къри :)

ЗАЕШКО МЕСО С ГЪБИ, МОРКОВИ И ПРЕСЕН ЛУК

Продукти:
Около 1 кг заешко месо /при мен бяха 4 парчета - двете задни бутчета и гръбната част разделена на две/
300г гъби
2 средно големи моркова
2 връзки пресен лук /може и 1 връзка пресен чесън, ако харесвате ароматът му/
1 каф.ч. бяло вино
1 каф.ч. вода
1 ч.л сол,
1/3 ч.л черен пипер,
2 ч.л червен пипер
2 ч.л. джоджен,
2 ч.л. чубрица
3 суп.лъж олио
30г масло



Приготвяне:
Всички подправки се смесват добре с олиото. Месото се измива и подсушава. Всяко от парчетата се натрива добре с подправките и се нарежда в глинен гювеч или дълбока йенска тенджера. Пресният лук и чесънът се нарязват на ситно и се наръсват върху месото. Гъбите се измиват и нарязват на едри парчета и се нареждат плътно върху лука. Морковите се измиват и нарязват на пръчици и се нареждат върху гъбите. тново се поръсва 1-2 щ.сол и се нареждат тънки паченца от маслото. Всичко се залива с бялото вино и водата. Затваря се с каак или домакинско фолио и се слага в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като заври , температурата се намалява на 150 градуса. След около 2 часа месото трябва да е готово. Проверете с вилица и ако има нужда печете още колкото е необходимо.

За гарнитура приготвих варен ориз с масло и къри, но може да съчетаете и с картофи, които или да приготвите отделно или да сложите при заека и другите зеленчуци.

Гарнитура "Ориз с масло и къри"
Продукти:
1 ч.ч. ориз
4 1/2 ч.ч. вода
1/3 ч.л. къри /може и повече/
сол и черен пипер на вкус
50 г масло

Приготвяне:
Оризът се измива, докато водата остане прозрачна. Това означава, че е отстранено полепналото нишесте. Слага се в тенджера със студена вода и се поставя на котлона. След като заври силно се маха от котлона и се оставя в горещата вода под капак за 12 минути. /оризът може и да не е поел всичката вода, не е необходимо/  След това се изсипва в гевгир и се измива обилно със студена вода. В дълбок тиган се разтопява маслото и се слага кърито и останалите подправки, изсипва се ориза и се разбърква добре за не повече от 3-4 минути.


Заедно с това ястие, приготвих и свежа зелена зелена салата, гарнирана с великденски яйца.

За десерт естествено имаше от любимия ни Козунак. Вторият опит с рецептата също се оказа много успешен, което означава , че първият път не е бил просто късметът на начинаещия :)









Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...